Káva sa nepestuje len v krajinách, ktoré sú tým mediálne známe. Prekvapujúco kvalitné odrody nájdeme aj v iných kútoch sveta. Naučte sa odlišovať kávu podľa jej pôvodu.
Mexiko
Táto krajina je momentálne 4. najväčším producentom kávy v latinskej Amerike. História pestovania kávovníka tu nemá až tak hlboké korene, no nie je ani žiadnou novinkou. Prvé zmienky o tejto rastline nájdeme v 18. storočí.
Najprv sa v Mexiku preferovali skôr plantáže väčších rozlôh, čo sa však posledné roky zmenilo. Aj tu sú teraz v móde skôr tie menšie plantáže, z čoho sa tešia najmä menší rolníci. Tí sú aj viac dotovaní štátom. Medzi významné oblasti môžeme zradiť Oaxacu (práve stadiaľ pochádza veľmi známa a cenená ušľachtilá odroda kávy Pluma) či Chiapas.
Kostarika
Ak sa pozrieme na históriu pestovania kávovníka a výrobu kávy v rámci Strednej Ameriky, práve v prípade kávy z Kostariky sme na tom správnom mieste. Ide totiž o krajinu, kde sa tento druh priemyslu uchytil ako prvý a pravdepodobne aj vôbec začal v tomto regióne.
Ono to ani nie je až také prekvapenie. Sú tu totiž na to skvelé podmienky. Keď si spojíme pôdu sopečného pôvodu s ideálnou priepustnosťou a optimálne podnebie, nemôže nás zaraziť ani počet kávovníkov na úrovni 400 miliónov… Dokonca samotných obyvateľov tu žije o pol milióna menej ako tejto rastliny. Nemyslite si, že v takom prípade nastáva nejaký problém s ich starostlivosťou. V Kostarike totiž existuje výborne organizovaná veľkovýroba kávovníkov. Zaujímavým faktom je, že tu existuje veľmi prísny zákaz pestovania kávy Robusta.
Peru
Kávový priemysel tu dopláca na zlú politickú situáciu. Veľkým problémom sú aj mafiánske skupiny či drogoví pašeráci. Ak by tu panovali stabilnejšie životné podmienky a ekonomika by sa nemusela zameriavať na pravidelné vojenské konflikty, Peru by určite patrilo medzi gigantov v exporte „čierneho zlata“.
Momentálne sa tu realizujú hlavne drobní poľnohospodári (až 98 percent produkcie), ktorí peruánsku kávu pestujú v o čosi pokojnejších lesných oblastiach. Káva má veľkého konkurenta v produkcii kakaa, ktoré tu má väčšiu popularitu a aj cenu.
Venezuela
Venezuelská káva je približne rovnako stará, ako je tomu pri väčšine krajín Južnej či Strednej Ameriky. Prvé kávovníky sa tu objavili v 18. storočí. Momentálne je ich pestovanie veľmi zložité. Teraz nemyslíme na momentálnu ekonomickú a hlavne politickú situáciu, to platí aj o obdobiach, keď tu všetko fungovalo ako malo. Plantáže totiž nájdeme len na svahoch kopcov, čiže sa káva musí umelo zavlažovať. Ide tak o dosť netypické podnikanie medzi miestnymi firmami, čo sa nedá porovnať napríklad s ropným priemyslom.
Na druhej strane káva z Venezuely je radená medzi najkvalitnejšie na svete. Ak siahnete po ozajstnej kvalite, pripravte si neočakávane vysoký obnos peňazí. Bude to však stáť určite za to.
Keňa
Jeden z najvýznamnejších producentov kávy „čierneho kontinentu“. Väčšina kávových plantáži sa nachádza v tesnej blízkosti sopečného pohoria Kilimandžáro. Kenská káva sa pestuje hlavne vo vysokých nadmorských výškach. Ide o veľmi kvalitné produkty, ktoré majú na svetovom trhu s kávou výsostné postavenie. Zaujímavosťou je, že sa tu takmer vôbec nestretnete s Robustou (len jedno percento produkcie). Aj to radi Keňu medzi najväčších pestovateľov Arabicy.
Aj samotní pestovatelia sa tu majú v porovnaní s africkými kolegami veľmi dobre. Výrazne ich totiž podporuje miestna vláda, ktorá dáva veľký dôraz na túto zložku hospodárstva. Napríklad tu platí prísny zákaz likvidácie kávovníkových plantáží. Veľmi dôležité je aj dôslednejšie pestovanie na africké pomery, svoju rolu hrajú aj významné vývozné prístavy Mombasa či Nairobi.
Brazília
Ak máme niekoho označiť za „kráľa“ na kávovom trhu, tak sa pri Brazílii určite netrafíme mimo. Brazílska káva je v tejto obrovskej krajine hlavným exportným produktom. Prajú jej k tomu aj výrazne priaznivé pestovateľské podmienky, keďže sa tu nachádzajú až tri klimatické pásma (subtropické, mierne, rovníkové).
Aj v tejto krajine sa momentálne viac darí drobným pestovateľom, ktorí majú na svedomí až 75 percent celkovej produkcie. Najväčšie zastúpenie tu má Arabica, tá sa však na svetovom trhu označuje názvom „Brazils“.
Havajské ostrovy
Aj keď ide o spolkový štát USA, rozhodli sme sa Havaj zaradiť tiež do tohto výberu. Ich klimatické podmienky sú tiež na vysokej úrovni smerom k pestovaniu kávovníkov. Najcennejšie druhy pochádzajú zo zrna Kona, ktoré patrí medzi najvýnosnejšie v celosvetovom meradle. Nejde však len o ich nespornú kvalitu, pochváliť sa môžu aj svojim krásnym výzorom. Keď sa vrátime k tej kvalite, tú zaručujú pravdepodobne najprísnejšie opatrenia na svete. Hlavnými odberateľmi havajskej kávy sú Filipíny či USA.
Guatemala
Kávovníky do tejto stredoamerickej krajiny doviezlo jezuiti v 18. storočí. Vznik kávového priemyslu sa však rozbehol až o sto rokov neskôr vďaka nemeckým prisťahovalcom. Pestovanie kávy na tomto krásnom ostrove je výrazne podporované finančnými prostriedkami z pomocného fondu, ktorý vznikol v USA. Práve miestnych obyvateľov veľmi zaujímajú podmienky drobných plantážnikov, ktorí hlavne pre nich pestujú ich obľúbené značky kávy.
Ekvádor
Ani v tejto krajine nemá káva až také výsostné miesto. Veľmi úspešne jej totiž konkuruje ryža či kakao. Nejde o nejakú veľmoc v rámci pestovania či exportu. Konkrétne sa tu stretneme s Arabikou, ktorej najkvalitnejšie zrná sa zbierajú v andských vysočinách.
Zaujímavé odrody nájdeme aj na turisticky lákavých Galapágách, kde boli malé plantáže oficiálne označené za národné parky, keďže tu na nich v symbióze žijú aj slony či korytnačky. Ide o mimoriadne staré plantáže, keďže ich rozširovanie je zakázané. Ich výnimočnosť spočíva aj vo vysokej kvalite podmienenej úplnou absenciou akejkoľvek chémie.
Jamajka
Na miestny ostrov sa prvé kávovníky dostali z blízkeho Martiniku. Aj keď to na začiatku vyzeralo na veľmi úspešnú budúcnosť, rozbeh zastavili záplavy. Po náročnej obnove kávového hospodárstva sa však zhoršila kvalita kávy, čo malo za následok stratu dôvery u zahraničných partnerov. Keď sa miestna vláda dopočula, že chcú odstúpiť od pre nich dôležitých zmlúv, okamžite založila Jamajskú kávovú komisiu. Tej sa podarilo už v priebehu dvadsiatich rokov oživiť kávový priemysel a získať stabilné miesto na svetovom trhu. Čo sa týka podmienok, miestne podnebie im k tomu nahráva (priepustná úrodná pôda, tropická klíma). Medzi najznámejšie kávy patrí Blue Mountain, ktorá sa pestuje vo vysokej nadmorskej výške až okolo 2100 metrov nad morom.
India
Najčastejšími druhmi sú Arabica a Robusta. Z oblastí v pestovaní kávy jasne dominuje Maisúr. Zaujímavá je obchodná politika pri tomto artikle. Do Indie sa totiž dováža veľmi nekvalitná káva, naopak sa exportuje takmer všetka kvalita. Miestni ľudia totiž nemajú na ňu financie. Najväčším špecifikom miestnych odrôd spočíva v miestnej príprave – monzúnovaní. To je postavené na rozmiestnení zŕn vo vrstvách, na ktoré pôsobí vlhký vzduch, následne približne sedem týždňoch aj monzúnový vietor.
Jemen
Dostali sme sa ku skutočnej pravlasti kávovníkov. Práve v blízkosti miestneho prístavu Mokka boli vysadené prvé sadenice. Ak sa vám zdá tento názov známy, nemýlite sa. Ide o tú Mokku, ktorú si môžete kúpiť aj v našich obchodoch a dostala pomenovanie práve podľa tohto mesta.
Miestni pestovatelia vyprodukujú najmä odrody Arabica Typica či Arabica Bourbon. Známa je aj mimoriadne jemná Mocca Extra. V Jemene majú problém najmä s nedostatkom zrážok. Pôda je tak málo obhospodárená a kávovníky sa musia pestovať aj na terasách. Využíva sa tu spracovanie suchou metódou a oplodie sa odstraňuje starovekým spôsobom omieľaním medzi mlynskými kameňmi. Miestne zrná sa využívajú do kvalitných svetových zmesí.
Austrália
Je veľmi zaujímavé, aké kvalitné kávové zrná sa u „protinožcov“ dokážu vyprodukovať aj napriek nie veľmi ideálnym podmienkam na pestovanie kávovníka. Typická je hlavne Arabica Bourbon, ktorá má horkastú chuť a nízky obsah kofeínu. Krajina sa však na tento sortiment veľmi nespolieha, vývoz kávy je totiž kvôli obrovským vzdialenostiam finančne veľmi nákladný, čo dvojnásobne platí o nákladoch na pestovanie.
Uganda
Východná Afrika je bohatá na pestovanie kávy, no v rámci Robusty tu kraľuje práve Uganda. Pestovanie je tu zaužívané presne 160 rokov. Veľký problém však nastáva v infraštruktúre, keďže tu nie sú v dostatočnej miere vybudované prístavy, letiská či medzinárodné cesty, preto je potrebné expedovať kávu do prístavov v Keni. Zrná sa oberajú po celý rok.
Salvador
V rozlohovo najmenšej krajine Strednej Ameriky vysadili prvé kávovníky indiáni. Pestovanie kávy sa tu točí okolo viacerých variant Arabicy. Okrem ťažkých bojov robili v minulosti plantážnikom obrovské problémy aj škodcovia či veľké zvýšenie daní na vývoz kávy. Tá má však úspech u odborníkov, keďže je výnimočná svojou typickou chuťou. Ak sa upraví miestna ekonomika, export má veľký potenciál astronomicky rásť.
Etiópia
Prichádzame ku ďalšej historicky kávovej veličine. Názov tohto nápoja je totiž odvodený z miestnej provincie Kaffa, kde dodnes rastú tie najkvalitnejšie kávovníky aj divo. Etiópska káva vyniká svojou chuťou a vôňou, v niektorých prípadoch je príznačná krásnou vôňou vína.
Etiópia je dlhodobo najväčším producentom Arabicy na „čiernom kontinente“ a mimoriadne významným producentom kávy vo svete. Nájdeme tu však rásť takmer všetky druhy kávovníkov. Na spracovanie sa využíva suchá aj mokrá metóda, triedi sa podľa kvality na mild (najlepšia chuť), hard a loft. Na Afriku je tu veľmi vysoká spotreba, preto pomer medzi ňou a exportom nie je až tak výrazný. Mimo miest je zvykom kávu miešať s rôznymi bylinkami.
Poctivo praženú kávu z rôznych kútov sveta kúpite v našom e-shope.