Latte art sa kedysi dosť preceňovalo. Dobrá kaviareň sa v minulosti posudzovala podľa toho, či vám v nej vedeli spraviť tento druh kávového umenia alebo nie. Kvalita a chuť kávy bola veľakrát potlačená práve obrázkom v hustej pene.
Za najväčší pokles latte art-u môže v súčasnosti zvýšená obľuba vo filtroch. Odborníci na kávu hovoria o tom, že do kávy by nikdy nemalo ísť mlieko, pretože kávu ničí. Hoci to môže tak byť, povedzme si otvorene, že správne urobené cappuccino je jedným z najdekadentnejších luxusov v našom každodennom živote.
Mnohí si myslia, že skutočný barista je ten, ktorý ovláda umenie latte art – mylne si myslia, že ak to tak nie je, nedokáže nám pripraviť chutnú alebo kvalitnú kávu. Latte art je pre nich základná zručnosť, ktorú musí dobrý barista ovládať.
Uveďme si pár dôvodov prečo je teda latte art dôležitý, aj napriek stúpajúcemu záujmu o filtrovanú kávu:
- Latte art je väčšinou o textúre
Hodnotenie latte art je závislé od skutočne dobrej mikropeny. Či už ju hodnotí bežný zákazník alebo profesionálny barista. Chyby v pare mlieka bude mať za následok škvrnité, nepekné latte art. Preto, ak chceme získať to najlepšie, potrebujeme dobrú mliečnu textúru. Priznajme si, že krémová a svieža pena je často dôvodom, prečo si na prvom mieste objednáme cappuccino alebo latte.
- Latte art je o zručnosti
Vytvoriť pekný obrázok v pene nie je také jednoduché. Aj jednoduchý vzor ako srdce vyžaduje cvik, trpezlivosť a určitú dávku statočnosti. Nikto sa nenaučí pekne kresliť do kávy, kým si to nevyskúša a „nezničí“ pár káv.
- Ľudia majú latte art radi
Niektorých zákazníkov trápi, že keď si objednajú kávu so sebou, latte art sa skryje pod vrchnák pohára. Aj keď je to pravda, veľa ľudí tento kúsok umenia poteší a vyčarí im úsmev na tvári. Niektorí sa s pohárom odfotia, či nechajú vrchnák pohára v kaviarni.
Bez ohľadu na to, či máte radšej cappuccino, latte alebo filter, každé latte art vám určite vyčarí trochu radosti počas dňa. Alebo sa mýlime?