Či už si kávu pripravujete doma alebo si na ňu zájdete do obľúbenej kaviarne, najdôležitejšie je, aby vám chutila. Existuje niekoľko druhov kávových nápojov, ktoré si môžete dopriať. Viete, aký je medzi nimi rozdiel? Najlepšie by bolo všetky ich postupne ochutnať a vyskúšať.
Obsah:
- 1 Espresso
- 2 Caffé lungo
- 3 Espresso doppio
- 4 Ristretto
- 5 Espresso macchiato
- 6 Cappuccino
- 7 Flat White
- 8 Caffé latte
- 9 Latte Macchiato
Nie vo všetkých kaviarňach vám kávu pripravia tak, ako by mali a niekde môžete natrafiť aj na nesprávne zaužívané názvy kávových nápojov. Snáď vám tento prehľad typov káv pomôže lepšie sa vyznať vo voňavom svete kávy 😉
Espresso
Espresso sa pripravuje zo 7g kávy a 25-35ml vody. Tlak by mal byť 9 barov, teplota vody 88°C a doba extrakcie kávy okolo 25 sekúnd. Ide vlastne o malú šálku silnej kávy. V našich zemepisných šírkach sa môžete stretnúť aj s pojmami ako veľké presso, malé presso, presso, piccollo…tieto označenia však nie sú správne.
Caffé lungo
Pokiaľ teda chcete „veľké presso„, pýtajte si caffé lungo, alebo espresso lungo. Pripravuje sa ako klasické espresso a následne sa dolieva horúcou vodou, ktorú väčšinou dostanete osobitne, aby ste si mohli nápoj sami podľa chuti predĺžiť.
Espresso doppio
Ide o dvojité presso, pripravuje sa teda zo 14g kávy, pričom doba extrakcie je rovnako ako pri príprave espressa okolo 25 sekúnd. Objem dolievanej vody je tiež väčší a predstavuje 50-70ml.
Ristretto
Podobne ako espresso, aj ristretto sa pripravuje zo 7g kvalitnej kávy, doba extrakcie je však len 18 sekúnd a objem nápoja je len 20 ml. Ide teda o naozaj silnú kávu, ktorý si vychutnáte na jeden až dva dúšky.
Espresso macchiato
Ide o espresso doplnené lahodnou mliečnou penou. Je ideálne pre tých, ktorí si radi vychutnajú chuť kvalitnej kávy zjemnenú mliekom.
Cappuccino
V Taliansku je cappucino obľúbeným kávovým nápojom k raňajkám. Jeho základ tvorí espresso doplnené speneným mliekom v šálke s objemom 150-180ml. Výsledkom je lahodný nápoj, ktorý sa výborne hodí ku sladkým koláčikom.
Flat White
Obdobou cappucina je aj nápoj nazývaný Flat White. Rozdiel je v tom, že sa pripravuje z dvojitého espressa, je teda silnejší ako klasické cappuccino.
Caffé latte
Je tiež podobné cappuccinu, podáva sa však v objeme asi 330ml a okrem mliečnej peny sa v tomto nápoji nachádza aj horúce mlieko.
Latte Macchiato
Podáva sa v sklenenom pohári s uškom v objeme 250ml. Skladá sa z napeneného mlieka, mliečnej peny a espressa, ktoré sa dolieva ako posledné. Vďaka tomu sa v nápoji vytvoria tri farebné vrstvy.
Ani stopercentné dodržanie postupu pri každom type kávového nápoja však nezaručí, že káva bude chutiť skvelo. To najdôležitejšie je totiž kvalitná káva :).
Kvalitnú kávu svetovej kvality z našej slovenskej pražiarne nájdete v našom e-shope.