Kvalitná kniha o káve môže byť naozaj trefným darčekom pre väčšinu vašich známych. Veď ide o nápoj, ktorý sa teší celosvetovej popularite a len málokto chutnej a voňavej šálke odolá.
Pripravili sme výber 12 kníh o káve, ktoré ocení nielen správny kávičkár.
Vybrané knihy:
- The Coffee Dictionary – Maxwell Colonna-Dashwood
- The World Atlas od Coffee – James Hoffmann
- Krížovky: Všetko o káve – Lindeni
- Káva je pre človeka zlatom – Šimon Ryšavý
- Káva – Putovanie za tajemstvím kávových specialit – Jorge Zorro
- Lexikon kávy – Jiří Plšek
- Miluji kávu – Kohei Matsuno, Ryan Soeder
- Manuál pro milovníka kávy – Andreas Willhoff, Jessica Easto
- Káva na každý deň – Anette Moldvaer
- Pri káve o káve a kávovinách – Jozef Augustín
- Veľká kniha o kávě – Petra Davies Veselá
- Need For Espresso: Underground – Adrián Krišák
1 The Coffee Dictionary – Maxwell Colonna-Dashwood
Ako už naznačuje samotný názov, ide doslova o kávový slovník, ktorý poteší najmä pokročilejších kávičkárov. Zatiaľ je však dostupná len anglická verzia, na preklad si musíme počkať. Tento kávový lexikón vám pomôže dozvedieť sa niečo o potrebnej výbave, technike prípravy kávových nápojov či odrodách. Autorom je hviezda sveta kávy a trojnásobný britský šampión medzi baristami Maxwell Colonna-Dashwood.
2 The World Atlas od Coffee – James Hoffmann
Ani tento svetový atlas kávy nie je určený pre každého, keďže je napísaný zatiaľ len v anglickom jazyku. Jeho obsah však odporúčame naozaj každému. Kniha sa venuje priebehu procesu praženia či pôvodu tohto nápoja, autor nevynechal ani veľmi dôležitú tému – voda a jej vplyv na finálnu chuť.
Keď sme už spomenuli autora, v tomto prípade je ním sám kávový expert a šampión medzi baristami James Hoffmann. Ten postupne putuje krajinou za krajinou, aby dokázal odhaliť najdôležitejšie metódy či faktory, ktoré určujú kvalitu produkcie kávy v jednotlivých oblastiach. Spolu s ním spoznáte celkovo až 35 štátov, v ktorých je pestovanie kávy viac ako len zábavka miestnych roľníkov.
3 Krížovky: Všetko o káve – Lindeni
Teraz trochu zmeníme žáner. Nie vždy máme totiž chuť sa vzdelávať, dôležitý je aj oddych napríklad aj pri šálke dobrej kávy. Vďaka tejto knihe sa môžete zabaviť lúštením krížoviek, ktorej tajničky ukrývajú užitočné a zaujímavé informácie o tomto celosvetovo najobľúbenejšom nápoji.
Tešiť sa môžete až na 128 strán, za ktoré zaplatíte pri dobrom výbere kníhkupectva dokonca aj menej ako tri Eurá. Kvalitu potvrdzuje aj kvalitné vydavateľstvo Lindeni so silnou tradíciou vydavateľského domu Albatros Media (stoja aj za najstarším detským vydavateľstvom v Československu – Albatros).
4 Káva je pre človeka zlatom – Šimon Ryšavý
Ak vás bavia skôr rôzne poviedky, toto je kniha práve pre vás. Práve tu nájdete podobné „čítanie“, ktoré je doplnené 26-timi ilustráciami Stanislava Sedláčka. 75 citátov slávnych osobností z najrôznejších odborov, ktorí brali pitie kávy ako neoddeliteľnú súčasť svojich mimoriadne úspešných životov, si musí proste prečítať každý kávičkár.
5 Káva – Putovanie za tajemstvím kávových specialit – Jorge Zorro
Teraz niečo pre kulinárskych majstrov. Káva totiž nie je len mimoriadne obľúbeným nápojom, často sa využíva aj v kuchyni. A práve táto kniha sa venuje rôznym kulinárskym receptom na prípravu sladkých aj slaných jedál, ktoré by neboli tak chutné bez instantnej kávy Nescafé. Prečo práve táto značka?
Knihu totiž vydala práve táto spoločnosť, ktorá tak chce docieliť predaj svojich produktov. Nejde však len o akýsi jednoduchý marketing. Kniha je kvalitne spracovaná od histórie kávy až po samotnú prípravu pochúťok. Recepty dopĺňajú aj krátke úryvky, vkusné ilustrácie či trefné myšlienky. Ak radi skúšate kúsok exotiky v gastronómii či ste fanúšikom tejto značky instantnej kávy, nemal by tento kúsok chýbať aj vo vašej poličke.
6 Lexikon kávy – Jiří Plšek
Hľadáte knihu, ktorá dokáže dodať kávové základy pre každého? Ste na správnom mieste. V dnešnej dobe si len málokto dokáže predstaviť prežiť začiatok dňa či ťažšie chvíle v škole alebo v práci bez tohto nápoja. „Nedopujeme“ sa však ním len my sami.
Všimnite si, že keď príde k vám domov návšteva, je to jedna z prvých vecí, ktorú jej ponúknete. Vo všetkých kútoch sveta jej vypijeme viac ako dve miliardy šálok denne. Aj napriek tomu je informovanosť o nej na nie veľmi vysokej úrovni. Kde sa vzala, ako sa pestuje či praží? Aj na tieto otázky vám veľmi zrozumiteľne odpovie tento malý lexikón.
Na druhej strane sú informácie v ňom maximálne relevantné, čiže nečakajte nejaké mýty či nepotvrdené špekulácie. Dozviete sa napríklad to, ako rozoznáte Robustu od Arabicy, ktoré kávové nápoje si môžete objednať v kaviarňach najrôznejších kútov sveta alebo si doplňte vedomosti z gastronomického prostredia, kde sa káva využíva čoraz častejšie. Ak milujete kávu, ide o veľmi dobrú investíciu.
7 Miluji kávu – Kohei Matsuno, Ryan Soeder
V dnešnej dobe už nečakáte od baristu len chutnú šálku kávy. Aj kaviarne samé dobre vedia, že ak chcú vo veľkej konkurencii preraziť, musia byť určitým spôsobom výnimočné. Preto sa snažia napríklad vkusne ozdobiť kávu umeleckou kreáciou zo smotany či mlieka. Svoje nápady môžu čerpať napríklad aj z tejto knižky z pera dvoch známych tvorcov latte art.
“Miluji kávu” však nie je určená len pre profesionálov. Veľa naučí aj obyčajného milovníka kávy, ktorý chce toto umenie zvládnuť aj sám doma len pomocou svojho kávovaru a vhodne vybraných surovín.
Je jasné, že aby vaše espresso naozaj dobre chutilo aj vyzeralo, je potrebné dobré vybavenie. Potom vám už stačí len konvička s napeneným mliekom a aspoň trochu pevná a šikovná ruka. Je len na vás, či si vďaka tejto knižke od Ryana Soedera a Kohei Matsuna nacvičíte základné prípravy kávy a rozhodnete sa pre free pouring, etching či šablónu. Vďaka každej z nich totiž dokážete vytvoriť na hladine kávy naozaj dokonalé obrázky. Ak vás to omrzí a budete chcieť prejsť na vyšší level, k dispozícii máte postupy na vytvorenie napríklad penových sôch z mlieka.
8 Manuál pro milovníka kávy – Andreas Willhoff, Jessica Easto
Ak potrebujete vedieť, ako si doma pripraviť tú najlepšiu craft kávu, odporúčame vám knihu od týchto dvoch autorov. Tí vás zahrnú vysvetľovaním ohľadom všetkých dôležitých informácií, čo vy ste mali všetko zvládnuť. A že nejde len o nejaké „táranie“, o tom svedčí aj množstvo ocenení, ktorými sa môže pochváliť nie len za túto publikáciu najmä Jessica Easto.
Dozviete sa, čo všetko ovplyvňuje horkosť, silu či kvalitu kávy, naučíte sa ju čo najvhodnejšie zakúpiť, mlieť, dávkovať a nakoniec zalievať. A to stále nie je všetko. Poučte sa o rôznych druhoch kávy, objavte plusy a mínusy rôznych kávovarov, mlynčekov, konvičiek či filtrov, ktoré ponúka nielen náš domáci trh. Aj vďaka tomu všetkému už onedlho dokážete pripraviť ideálnu šálku kávy pre každú vašu návštevu.
Okrem toho si doplníte vedomosti o druhoch kávy zo všetkých kútov sveta a ich hlavných či podrobnejších odlišnostiach. Naučte sa rozoznať chute, arómu, príchute či ich vlastnosti. Na záver si vyskúšate aj zaujímavé triky ako kávičku zachrániť, ak sa vám nepodarí jej príprava na jednotku.
9 Káva na každý deň – Anette Moldvaer
Anette Moldvaer patrí medzi najväčšie odborníčky na kávu vôbec. Pri kúpe “Kávy na každý deň” sa však dočkáte aj úvodu do slovenského vydania zo strany dvojnásobného vicemajstra sveta v kategórii Coffee in good spirits – Martina Hudáka.
Ako vám napovie aj popis knižky (Najznámejšie odrody. Základné baristické postupy), ide o skvelý spôsob, ako sa naučiť prípravu skvelej kávy aj v domácnosti tak, ako to zvládajú tí najšikovnejší baristi. Naučíte sa, ako správne spracovať kávové zrná, aké pomôcky zvoliť, či prečo môže byť ozvláštnenie nádherným latte art skutočnosťou aj z vašej ruky.
Knižka slúži aj ako sprievodca svetom najlepších kávových zŕn, ktorá vám vysvetlí rozdiely medzi Bourvonom a Typicou alebo robustou a arabikou. Prelúskajte sa viac ako sto originálnymi receptami na známe aj neznáme kávové nápoje. Po poslednej stránke pre vás budú hračkou aj napríklad frappé mocha, affogato, café au lait či flat white.
10 Pri káve o káve a kávovinách – Jozef Augustín
Tento kúsok je z pera Jozefa Augustína, ktorý je oceňovaným odborníkom na kávovú tematiku. Nenechajte si o skvelej kávičke len snívať, vďaka jeho knihe objavíte obrovské množstvo receptov na kávové špeciality, ktoré si nemusíte viac vychutnávať len v kaviarňach. Objavte tajomstvá kávových zŕn a pretavte ich do dokonalej podoby vo vašej každodennej šálke. Nejde však len o lexikon pre
profesionálnych znalcov, na druhej strane sa nemusíte obávať romantických rozprávok bez pridanej hodnoty.
Svoje si tu nájde každý druh kávičkára. Pútavá forma a zrozumiteľný obsah vás zoznámi so súčasnosťou aj históriou pestovania kávovníkov, spracovania zŕn a zasvätí do tajomstiev správneho ale aj chybného praženia. Ak hľadáte knihu, ktorá vás prevedie rôznymi kútmi sveta a otvorí nové obzory o najobľúbenejšom nápoji sveta, toto je práve ona.
11 Veľká kniha o káve – Petra Davies Veselá
Od koho si už neprečítať knihu, ako od majsterky Českej Republiky v príprave kávy. Práve Petra Davies Veselá sa môže pýšiť takýmto pomenovaním, no okrem toho vedie aj úspešné baristické kurzy a podieľa sa na uznávaných medzinárodných súťažiach. Titul !Veľká kniha o káve” je rozšírenou a aktualizovanou verziou jej mimoriadne úspešnej prvotiny Kniha o kávě, ktorej sa predalo 30 000 kusov.
V aktuálnom kúsku nájdete veľké množstvo poznatkov o káve a skúseností, ktorými spisovateľka vhodne reaguje na veľký rozkvet kávovej kultúry vo svete aj v našich končinách. Knihu odporúčame aj autorom prvotiny, keďže v nej nájdu veľa nových informácií vrátane doplnenia receptov kávových receptov či zaujímavých fotografií, ktoré vás okamžite vtiahnu do deja.
Preneste sa priamo na kávové plantáže, do známych aj menej známych pražiarní kávy či spoznajte známe osobnosti kávičkového sveta. Spoznajte najaktuálnejšie metódy receptúr a prípravy kávy, s kávovarmi či domácimi mlynčekmi ale aj ďalším špeciálnym vybavením. Máte v pláne otvoriť si svoju vlastnú kaviareň? Tešiť sa môžete na zaujímavé rady aj v tejto oblasti.
12 Need For Espresso: Underground – Adrián Krišák
Dostávame sa pre nás k najzaujímavejšiemu titulu, ktorý zaujme nielen maximálne originálnym názvom. Postupne sa prelúskate ôsmymi kapitolami (1. Neznesiteľná ľahkosť pitia, 2. Zrno a jeho zloženie, 3. Chuť, 4. Voda, 5. Espresso stroj, 6. Teória prípravy espressa, 7. Espresso štatistika, 8. Jedinečnosť momentu) plus Espresso slovníkom. Nie nadarmo sa knihe hovorí „moderná biblia profesionálneho baristu“ či „sprievodca galaxiou pre začínajúcich nadšencov“.
Ide o skvelé čítanie bez vyplnenia strán či zbytočných kecov. Kniha má 113 strán plných informácií o príprave moderného espressa doplnených peknými ilustráciami od Nikolety Garajovej. Prelistujte sa vnímaním chutí, chémiou vody, látkovým zložením zrna, štatistikou a teóriou prípravy. Nepoučíte sa len o klasickom espresse, autor sa venuje príprave či vlastnostiach väčšiny druhov káv. Adrián Krišák dokáže vhodne vysvetliť pôvod chutí či príčiny prípadných pochybení, aby ste sa priblížili aj profesionálnym baristom.
Poctivo praženú kávu z našej pražiarne kúpite v našom e-shope.