Asi každý fanúšik kávy si chce opakovane vychutnať jej najlepšiu chuť a arómu. Okrem skladovania čerstvo namletej kávy vieme ovplyvniť chuť aj spôsobom jej namletia. Slúži nám na to mlynček na mletie kávy, ktorého kamene posúvame menej (jemné mletie) alebo viac (hrubé mletie) od seba.
Spôsoby, ako namlieť kávu
Všeobecne rozoznávame 5 spôsobov namletia kávy, podľa druhu kávového nápoja, ktorý z nej chceme vyrobiť:- veľmi jemné mletie – ideálne na prípravu tureckej kávy, káva sa melie dlhšiu dobu, konzistencia pripomína hladkú múku, po vysypaní z mlynčeka sa tvoria malé hrudky
- jemné mletie – ideálne na prípravu espressa, káva vyzerá ako polohrubá alebo hrubá múka
- stredne hrubé mletie – ideálne na prípravu mokka kávy, káva pripomína hrubú múku
- hrubé mletie – ideálne mletie, ak chcete pripraviť filtrovanú kávu, namletá káva vyzerá ako krupica, má zreteľné kryštáliky, ktoré sa od seba oddeľujú
- veľmi hrubé mletie – ideálne mletie na prípravu kávy vo french presse, pri tomto mletí má káva na pohľad tmavšiu farbu a vyzerá ako kryštálový cukor.
Ako fungujú mlynčeky na mletie kávy
Ideálne je nechať si kávu namlieť priamo pri predaji v predajni, pokiaľ doma nemáte mlynček na mletie kávy. Dopredu totiž viete akú kávu budete pripravovať, a tak viete korigovať jej namletie. Namletú kávu spotrebujte čo najskôr, svoju charakteristickú chuť a arómu stráca už po niekoľkých hodinách. Dnes už nie je problém zakúpiť si vlastný mlynček na kávu do vašej domácnosti. Chce to iba istú dávku zručnosti a s mlynčekom sa zžijete veľmi rýchlo. Postačovať vám bude malý elektrický mlynček, ktorým si nameliete iba toľko kávy, koľko práve potrebujete. Mlynčeky je najlepšie kupovať u overených predajcov, nikdy nie v bežných obchodoch, či supermarketoch. Predísť môžete spáleniu alebo aj rozdrveniu kávy. Mlynčeky na mletie kávy pozostávajú zo:- zásobníka/nádržky,
- kameňov na mletie,
- dávkovača.
Skvelú zrnkovú kávu svetových chutí nájdete v našom e-shope.