Predstavíme vám chutné kávové recepty nielen pre kávových labužníkov. Kvalitná káva dodá vášmu jedlu skvelú chuť a dokonale sa hodí ako prísada k niektorým jedlám.
1 Steak s kávovou omáčkou
Potrebujeme:
- 4 hovädzie steaky
- 1 PL kukuričného škrobu
- 50 ml silnej kávy
- 100 ml mlieka
- Čierne korenie
- 8 strúčikov cesnaku
- 100 ml červeného vína
- 80g masla
- Soľ
Postup:
Steaky z oboch strán osoľte, okoreňte čiernym korením a potrite pretlačeným cesnakom. Nechajte odležať asi 15 minút. Na panvici nechajte roztopiť maslo, opečte steaky z oboch strán a odložte bokom.
Do výpeku pridajte silnú kávu, červené víno a kukuričný škrob rozmiešaný v mlieku. Nechajte omáčku chvíľu povariť, kým bude mať správnu hustotu a všetky chute sa pekne spoja. Steaky podávajte s kávovou omáčkou, volským okom a ryžou.
2 Pečené kávové kura
Potrebujeme:
- 1 veľké naporciované kura
- 3 ČL hnedého cukru
- 2 PL ryžového octu
- 1 PL olivového oleja
- 3 PL sójovej omáčky
- 2 PL citrónovej šťavy
- 1 šálka silnej kávy
- ½ šálky kečupu
- ½ šálky vody
Postup:
Všetky ingrediencie vrátane šálky silnej kávy, okrem kuracieho mäsa dajte do jedného hrnca, premiešajte a varte na miernom ohni, kým sa omáčka zredukuje asi na polovicu. Nezabudnite občas premiešať, aby sa nepripálila. Hotovú omáčku odstavte z ohňa a nechajte asi 20 minút chladnúť. Potom do omáčky pridajte kuracie mäso a nechajte 30 minút marinovať.
Po polhodinke preložte mäso aj s marinádou na plech (môžete ho vyložiť papierom na pečenie) a dajte piecť do rúry vyhriatej na 175°C asi na hodinku. Počas pečenia mäso aspoň 3 krát podlejte.
3 Vegetariánske čili s kávou
Potrebujeme:
- 1 plechovku nakrájaných paradajok
- 1 cibuľu
- 1 žltú papriku
- 3 čili papričky
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 plechovky červenej fazule
- 1 PL olivového oleja
- 3 kocky kvalitnej horkej čokolády (85% obsah kakaa)
- 1 PL čili prášku
- 2 a ½ ČL rasce
- 1 a ½ ČL sladkej papriky
- ½ ČL koriandru
- 1/8 ČL škorice
- 1 ČL oregána
- ¼ ČL soli
- 1 PL melasy
- 1 ČL jemne mletej kávy
Postup:
Na olivovom oleji opražte cibuľku, po chvíli pridajte prelisovaný cesnak, nadrobno nakrájanú žltú papriku a čili papričky. Pridajte všetky koreniny spolu s mletou kávou okrem oregána a soli a ďalej opekajte asi jednu minútku.
Pridajte paradajky a keď sa prehrejú, pridajte aj melasu, čokoládu, oregano, soľ a dobre premiešajte. Nakoniec pridajte prepláchnuté fazule z konzervy a povarte ešte asi 15 minút. Podávajte so strúhaným syrom a kúskami avokáda.
Tak čo poviete, hodí sa káva ako prísada do jedál? Podľa nás vynikajúco! Vyskúšajte najbližšie tieto lákavé recepty s kávou.
Zdroje: foodfromportugal.com, geniuskitchen.com, ineedcoffee.com
Skvelú kávu do šálky i receptu nájdete v našom e-shope.